SQUARE ONE – gør kloge hænder til god forretning

I Gellerup finder man et helt særligt startup-miljø for design, arkitektur og håndværk. I iværksætterhuset Square One kan iværksættere få hjælp og sparring til på deres idéer og teste deres produkter af.


Er man til internationale miljøer, finurlig indretning og duften af træ, er Square One i Gellerup et besøg værd. Og er man (næsten) håndværker med en god idé eller spirende drøm om egen virksomhed, kan containerbygningen og dens beboere blive det boost, der giver drømmen vinger!

Da Square One slog dørene op i 2017, var iværksætterhuset det første af en lang række tiltag, der skulle fremme miljøet for startups og entrepreneurship i Aarhus-bydelen Gellerup. Bag initiativet stod Brabrand Boligforening, Aarhus Kommune og entreprenørvirksomheden A. Enggaard A/S. Og det viste sig at være en rigtig god idé.

Et frugtbart kaos

Planen var fra begyndelsen, at Square One skulle skabe gode rammer og samarbejdsmuligheder for iværksættere med håndværksmæssig baggrund eller fra andre praktiske fag. Huset åbnede med veludstyrede værksteder og kontorpladser, og siden er det blevet udvidet med et fotostudie. Men spørger man Yvonne Buer, der er daglig leder af huset, er det helt andre ting, der definerer Square One:

”Alle projekter i huset er startups, så hverdagen er ikke præget af rutiner, men af de faser og aktiviteter, der knytter sig til projekterne,” forklarer hun om de cirka 15 virksomheder og 25 daglige brugere, der p.t. befolker huset. ”Det helt særlige er samarbejdet og kreativiteten. Brugerne i Square One bruger hinanden godt og sparrer på kryds og tværs,” fastslår hun.

Maria Lioliou, som bl.a. står for Square Ones kommunikation, supplerer: ”Det, der kan ligne et kreativt kaos, frembringer altid noget nyt. Brugerne taler samme sprog og kan sagtens navigere i det og omsætte det til noget konstruktivt,” forklarer hun.



Et behov for praktiske iværksættere
Square One er ét af flere iværksætterinitiativer og kontorfællesskaber, der er skudt op i Gellerup i de seneste år, og som har skubbet til områdets udvikling. Square One har imidlertid en meget klar profil. Udover de fysiske rammer og daglig sparring arbejder Yvonne og husets praktikanter og frivillige løbende på at udvikle nye tilbud til netop praktiske iværksættere. De har bl.a. gratis seminarer, netværksarrangementer og en showcase-event for brugernes projekter på programmet.

”Det er et unikt hus, fordi man satser på håndværk,” fortæller advokat Carl Erik Skovgaard, som er bestyrelsesformand for iværksætterhuset. ”Ofte er iværksætteri i håndværksfagene enkeltpersoner – fx sønner, der overtager en familievirksomhed. I Square One begynder de derimod på bar bund, men til gengæld kan de hjælpe og inspirere hinanden.”

Og han er ikke i tvivl om relevansen af at fokusere på praktiske iværksættere. ”Vi skal da støtte akademikerne, men vi har jo også brug for, at en andel af iværksætterne er håndværkere. Ellers står vi pludseligt og mangler dem, der kan bygge og reparere – og så bliver vi et fattigt brug-og-smid-væk samfund. Corona-krisen har ganske vist lagt en dæmper på beskæftigelsen, men det vil ændre sig igen, og så har vi en interesse i at få al mulig arbejdskraft i spil – også dem, der ikke taler et perfekt dansk. Så alle, der kan og vil, skal ha’ muligheden – og nogle mennesker udnytter bedst deres potentiale som iværksættere,” konkluderer Carl Erik Skovgaard.

 

En duft af godt håndværk

Square One har da også allerede udklækket de første succeser. Denne sommer flyttede ’Den syriske Skrædder’, Mohammad Eissa, ”hjemmefra” efter tre år hos Square One. Han har lejet et stort lokale i City Vest, som han har istandsætte med hjælp fra kollegerne i Square One, så han kan fortsætte sin populære skrædderforretning. En anden succeshistorie er Osman Arikans, der er opvokset i Gellerup. Han begyndte sin møbelsnedkervirksomhed ’Savsmuld’ i Square One, men den er i dag vokset ud af rammerne, så Osman driver nu virksomheden på kommercielle vilkår fra sit eget værksted.

Der dufter dog stadig af træ i Square One. Blandt husets lejere finder man WoodLab Aarhus, der bygger møbler og sheltere – og Søren Errbo, som både er møbelsnedker og bachelor i design og økonomi, og som driver Errbo Design, der laver snedkermøbler og -køkkener og sparrer med de øvrige brugere. Sjak og Byg er et initiativ under Gellerups Boligsociale Hus og Livsværkstederne, hvor en gruppe lokale unge løser bygge- og anlægsopgaver i bydelen. Her har de fundet både et godt sammenhold og en levevej og har fx bygget møbler til Café Europa i kontorbygningen Blixen.

Kreativ bevægelsesfrihed
Det er ikke uvæsentligt, at Square One netop ligger i Gellerup. Yvonne, der er uddannet arkitekt, har tidligere været tilknyttet Institut for X ved Godsbanen, og selv om stemningen og miljøet ligner, gør postnummeret 8220 en forskel.

”Det er billigere at være her, men først og fremmest har bydelen en helt særlig pionerånd, der trækker i de rigtige mennesker. Gellerup udvikler sig så meget, og brugerne af Square One vil gerne være med til at bidrage i den proces. De kan være skeptiske, når de møder op, men når de først er her og oplever byparken, boulevarden og de nye caféer og restauranter, er de tændt på at blive hængende,” fortæller hun, og det bakkes op af bestyrelsesformanden.

”Mangfoldigheden i Gellerup tiltrækker åbne mennesker både fra området og udefra, som sikrer et miljø med mange forskellige impulser,” forklarer Carl Erik Skovgaard. ”Der skal meget til, før man falder igennem i Gellerup.”


Lokalt og globalt

Square One ligger helt centralt på bydelens hovedåre Karen Blixens Boulevard. Bygningen er nabo til hhv. det nye kommunale kontorhus Blixens, som rummer både kafferisteri, café og restaurant, og Zebra House, hvor nye streetfood-restauranter og butikker bidrager til et livligt miljø. Og så er der kun tre minutters gang til Bazar Vest, hvor brugerne kan handle eller hente deres frokost.

”Der er noget  jomfrueligt, mangfoldigt og formbart over Gellerup, Man føler sig fri til at udtrykke sig, som man vil her,” fortæller Maria Lioliou, der selv er et levende eksempel på sit udsagn. Mens Yvonne er fra Norge, er Maria græker, og husets brugere har også mange forskellige nationaliteter. Samtalerne foregår derfor ofte på engelsk, og udsynet rækker langt udover både Gellerup, Aarhus og Danmark – og det gør visionerne også.

 

Læs mere om Square One på squareone.work eller følg huset på Instagram.