Bente har fået sin ønskebolig

Boligforeningen er godt på vej med at finde nye boliger til beboere i blokke, der står til nedrivning.

Enkelte flyttekasser står stadig stablet i 69-årige Bente Kristensens køkken og venter på at blive pakket ud, men ellers tager hendes lejlighed på 95 kvadratmeter i Aarhus C allerede form som et fremtidigt hjem.

For kort siden hed postnummeret ellers 8220 med adresse i Gellerupparken, hvor hun flyttede til i en fireværelses lejlighed i 2019 efter i en årrække at have boet og arbejdet i Fredericia.

 - Jeg var meget glad for min lejlighed på Dortesvej og for at bo i området, siger Bente Kristensen.

Men hendes blok står til nedrivning til sommer, som et led i udviklingen af området, og hun modtog derfor en opsigelse sidste år. Dernæst fik hun et møde med boligforeningen, der hjælper berørte beboere med at finde en ny bolig.

Her fik Bente Kristensen mulighed for at komme med ønsker til sin nye lejlighed. Hun har den seneste tid været ramt af alvorlig sygdom. Derfor var det afgørende at finde et sted med elevator i opgangen ved en flytning. Hun lavede en prioriteret liste med tre forskellige placeringer i Aarhus, hvor hun gerne ville bo.

Takket være en aftale mellem alle byens boligforeninger får beboere, der skal flytte på grund af nedrivninger, som følge af udviklingsplaner, nemlig fortrinsret til ledige boliger andre steder i Aarhus.

En lejlighed i Grønnegade var Bentes største ønske. Her har hun nu fået en nyrenoveret ”tilgængelighedsbolig”, hvor eksempelvis dørtrin er fjernet, og man nemmere kan komme rundt. Hun overtog den før jul og er meget tilfreds.

- Forløbet med at få en ny bolig har fungeret rigtig godt. Jeg synes virkelig, jeg har fået en god behandling, hvor jeg fik den lejlighed, jeg havde ønsket, siger hun.

 

 

Regler for genhusning:

 

  • Beboeren skal tilbydes en bolig med ”passende størrelse og beliggenhed.”


  • Passende størrelse betyder, at man har ret til et permanent genhusningslejemål, der enten har ét værelse mere end antallet af medlemmer i husstanden eller samme antal værelser som det nuværende lejemål.



  • Passende beliggenhed betyder, at man har ret til at få tilbudt et lejemål i samme kommune, så man har mulighed for at bevare sit netværk, at børn kan blive i deres institutioner osv. I kommunen har du krav på at blive genhuset i samme område eller samme type område.


Læs mere på: Brabrand Boligforening

Boligforening arbejder på højtryk for at tilbyde nye hjem
Tilbage i 2021 blev en ny helhedsplan for Gellerup vedtaget. Det betyder, at i alt syv blokke med 408 boliger skal rives ned hen over de næste år for at imødekomme et politisk krav om at nedbringe antallet af almene familieboliger.

Flere beboere som Bente Kristensen vil derfor snart komme i kontakt med Brabrand Boligforening, hvor målet er, at de kommer godt videre og får et nyt sted at bo – både i og uden for området.

I de fire blokke, hvor beboerne på nuværende tidspunkt har modtaget en opsigelse, har mange fået et nyt hjem.

En opgørelse, som boligforeningen har lavet, viser, at 100 af i alt 127 beboere har fået en anden bolig. Halvdelen er blevet i Gellerup eller Toveshøj. Resten er flyttet til andre afdelinger – heraf har en lille del selv fundet en ny bolig.

Direktør i Brabrand Boligforening Kristian Würtz er glad for, at det allerede er lykkedes at sikre nye hjem til mange af beboerne, men han er samtidig bevidst om, at der venter et stort arbejde forude, når nye beboere skal hjælpes godt videre.

- De har ikke bedt om at flytte, så det kan selvfølgelig være meget byrdefuldt. Det er også derfor, at vi gør alt, hvad vi kan for at hjælpe beboerne med at finde et godt sted at flytte hen. Enten her i Gellerup, hvis de ønsker at blive, og der er en ledig lejlighed – eller et andet godt sted i Aarhus, siger han.

Ifølge direktøren er det vigtigt, at de berørte beboere er velinformerede omkring mulighederne for at få en anden bolig, så boligforeningen i så god tid som muligt kan hjælpe dem med at veksle usikkerhed og utryghed til tryghed og vished om, hvad der skal ske.

- Dialogen og den tætte kontakt gør, at vi allerede nu på et tidligt tidspunkt har kunnet afklare ønsker om ny bolig hos rigtig mange af vores beboere, siger Kristian Würtz.

 

Aida er blevet i området
Aida, hendes mand og datter flyttede sidste år ind i en lejlighed i Toveshøj, der ligger lige ved siden af Gellerupparken. De seneste 20 år har de boet i Gellerup, men da den blok, de boede i, også er udpeget til nedrivning, tog de imod et tilbud om at få et andet sted at bo.

- Det gav os mulighed for at få lige netop den lejlighed, vi ønskede, og det er vi glade for, siger Aida.

Den nye lejlighed har et værelse mindre, men passer bedre til familiens behov. Aida er især glad for den lukkede altan, som familien har indrettet til TV-stue. De valgte Toveshøj, fordi de kunne få en god lejlighed til lavere husleje, og fordi de har mange bekendte i nærheden.

Familien fik udbetalt flyttehjælp fra Brabrand Boligforening, og så stod venner og familie klar på dagen, hvor møbler og flyttekasser skulle fra den ene lejlighed til den anden.

På Grønnegade er Bente Kristensen taknemmelig for, at hendes flytning nu er veloverstået og vil opfordre opsagte beboere i Gellerup til at benytte de muligheder, der kommer:

- Brug det tilbud, I får fra boligforeningen om at få hjælp til at finde en anden bolig og prøv at få det bedste ud af det sted, I kommer til at bo.

 

Om helhedsplanen:

  • Helhedsplanen beskriver den samlede plan for, hvordan Gellerup og Toveshøj forandres fra et socialt udsat boligområde til en attraktiv bydel.

  • Visionen med Helhedsplanen er at skabe en unik og mangfoldig bydel med sin helt egen karakter, arkitektoniske udformning og byliv. En ny bydel, der tager afsæt i den eksisterende bebyggelse, men tilføjer nye lag i form af kvarterer, nye boliger, vej- og trafikmønstre, bygninger, byrum og grønne rekreative arealer.

Læs mere på: Helhedsplanen for Gellerup og Toveshøj